Journalistiek

Complexe ouderenzorg: Er vroeg bij zijn

| Journalistiek

De specialist ouderengeneeskunde biedt nu ook zorg in de eerstelijn. Zorgvisie loopt een dag mee met specialist ouderengeneeskunde Amnon Weinberg en geriatrieverpleegkundige Jessica Ruisbroek in Hardinxveld-Giessendam. 

De zwarte lijst van Erdogan

| Journalistiek

Vluchtelingenwerk Magazine. In Turkije zijn tienduizenden mensen opgepakt op verdenking van banden met terroristische organisaties. Maar wanneer ben je volgens Erdogan verdacht? Soms als je al een abonnement hebt op de verkeerde krant. 

Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie opent zijn deuren

| Journalistiek

Bij de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie zijn zorg, research en opleiding volledig gecentreerd rond de patiënt en zijn ouders. Hun stem was leidend in de realisatie van wat ‘het topcentrum in de wereld op het gebied van kinderoncologie moet worden’. (Zorgvisie Magazine, Focus op Vastgoed, juli 2018)

'Laat de hele zorgsector ons voorbeeld volgen'

| Journalistiek

De Participatiewet, waarin is afgesproken dat ook mensen met beperkingen recht hebben op werk, levert volgens gehandicaptenzorgorganisatie Prinsenstichting in Purmerend vooralsnog te weinig werkplekken op. Daarom eist zij van haar leveranciers dat ze bij aanbestedingen openstaan voor een Social Return on Investment contract. (Zorgvisie Magazine mei 2018)

Vrouwen in de top. Laat je kwaliteiten zien

| Journalistiek

Bij veel mensen zit het nog stevig verankerd in het hoofd: de dokter is een man. Anno 2017 gaat die aanname allang niet meer op. Vrouwen nemen volop deel aan de arbeidsmarkt, ook als dokter. Alleen in de top van bedrijven en organisaties wil het nog niet vlotten. (Zorgvisie Special december 2017)

Vergrijzing is mondiaal vraagstuk

| Journalistiek

Ervaringen delen, van elkaar leren en inspiratie opdoen. Met dat doel kwamen politici en professionals uit de ouderenzorg uit Den Haag, Frankfurt, Manchester, New York, Bangalore (India)en Suzhou (China) bij elkaar tijdens de Age-friendly Cities Conference in Den Haag. (Zorgvisie Magazine nr.11, 2017)

Iedereen wordt beter van leren in de praktijk

| Journalistiek

In woonzorgcentrum De Liendert in Amersfoort levert een kruisbestuiving tussen mbo-studenten, medewerkers en bewoners profijt op voor alle betrokkenen. Voorop staat dat vooral de zorg wint aan kwaliteit. Het Leerhuis De Liendert kreeg onlangs het predicaat Koploper van het Zorgpact.  (Zorgvisie Magazine 10, 2017)

Het andere Kind

| Journalistiek

Stichting Kinderpostzegels benaderde mij met het verzoek een publicatie te verzorgen over de besteding gedurende een aantal jaren van een legaat in zes Afrikaanse landen. Samen met vormgever Resia Bibo kwamen we tot deze uitgave. Ik bezocht daarvoor drie Afrikaanse landen (Mali, Ethiopië en Zuid Afrika), deed de interviews, schreef de teksten en verzorgde de fotografie. 

Arme Stakkers

| Journalistiek

Met een vriendin en haar twee puberdochters reist journalist Edith Tulp door Vietnam. Tijd voor een lesje armoede voor de meiden: leven van anderhalve euro per dag. Gepubliceerd op 16 april 2016 in het Volkskrant Magazine

FairPen Foundation in Oeganda

| Journalistiek

Dit is de brochure voor FairPen Foundation, waarvan ik de oprichter ben. FairPen heb ik met veel plezier gedurende vier jaar in Oeganda uitgevoerd. We hebben met onze programma's zo'n duizenden kinderen en jongeren op zo'n vijftig Oegandeze scholen bereikt. 

SpelPlus: 'Dit spel heeft karakter'

| Journalistiek

Deze 'merk' reportage in AS (vakblad voor activiteitenbegeleiders) maakte ik in opdracht van SpelPlus; een bedrijf dat 'spellen' op maat levert voor ouderen en mensen met beperkingen.  In Zorg/Wooncentrum 'De Luwte' in Amstelveen liep ik met een spelletjesmiddag mee.

Waar Kony was, zijn nu de crisistoeristen

| Journalistiek

Van 2001 tot 2006 schreef ik in diverse (dag)bladen over de oorlog met Joseph Kony en zijn Verzetsleger van de Heer (LRA) in noordelijk Oeganda. Ik bezocht er de vluchtelingenkampen, interviewde ontsnapte en bevrijdde kinderen, sprak met voormalige LRA-commandanten, het Oegandese leger, vredesondehandelaars en districtsleiders. De oorlog raakte bekend, de hulpindustrie kwam er tot bloei en te veel, vond ik, ging alle hulp over de hoofden van de Oegandezen heen. Naar hun mening werd niet gevraagd. Zoals in dat door- en door Amerikaanse filmpje dat opriep Kony te pakken en miljoenen likes had. Daarover schreef ik een opinie in de Volkskrant.

Alsof je de trein naar Zandvoort neemt

| Journalistiek

Een feest om te maken; deze reportage in het Volkskrant Magazine. Het ging over een bonte stoet aan jonge vrijwilligers die troost en soelaas zochten in het guesthouse van Sander van Zanten in Kampala. Ze hadden vaak geen idee van waar ze terecht waren gekomen. Vandaar de titel: Alsof je de trein naar Zandvoort neemt....